Visual Studio Bèta 11 is niet enkel een discussie over kleur

Visual Studio 11 betaEen dikke maand geleden gaf Microsoft Visual Studio 11 beta vrij. Nieuw speeltuig voor de ontwikkelaar. Voor mij. Leuk. En toch: een Windows 8 Metro style applicatie schrijven is nog niet voor morgen. De hoofdbrok van mijn ontwikkelwerk doe ik immers in stand-alone WPF applicaties. Er komt al wel eens een webpagina in HTML5 aan te pas, dus verbeteringen hieraan zijn leuk. Desondanks blijft er nog heel wat lekkers over waardoor de overstap de moeite loont. En dan sta ik zelfs alleen stil bij de nieuwe functies die me persoonlijk aanspreken. Dit korte overzicht omvat dus zeker niet alle nieuwe features.

IDE is vooral grijs

De eerste en meest opvallende aanpassing is de IDE zelf en dat is in twee woorden samen te vatten: grijs, punt. Meer focus op de code door een minder opdringerige IDE. Een nobel streven, hoewel dit bij veel mensen wat moeilijker lag, te zien aan het aantal reacties (800+ and counting) op de blogpost over de nieuwe look. Zelf wil ik het graag een kans geven. Mocht het echt te veel tegenvallen gooien we er gewoon een kleurrijke skin over, toch?

Niet onbelangrijk is dat heel wat dagelijkse opdrachten als solutions, debugging  of unit testing aan laadsnelheid winnen. Mooi meegenomen.

Lees zeker deze posts van het MSDN-forum:

IDE: post1, post2
Performantie:  post1, post2, post3

Meer Agile/ALM

Driewerf hoera. De nieuwe Application Lifycycle Management (ALM) versie maakt het mogelijk om de software op een agile manier te beheren en ontwikkelen. ALM krijgt een uitgebreidere web access met overzichten van o.a. de backlog en de huidige sprint en nieuwe rapporten zoals de burndown.

Dat kunnen wij alleen maar toejuichen. Agile en scrum zijn bij Cegeka dagelijkse kost. Ook het Visual Studio team bij Microsoft zelf maakt nu overigens gebruik van scrum, tot algemene tevredenheid.

Op Channel 9 vind je deze video over Agile/ALM.

Fakes om beter te testen

Naast de agile principes strekt ook Test Driven Development tot sterke aanbeveling. Focus op de gebruiker,  lage foutmarge , kortere ontwikkeltijd: de gekende voordelen. Zelf schrijven we hier heel wat unit tests en lopen bijgevolg af en toe tegen moeilijk testbare code aan. En ook hier gaat de nieuwe Visual Studio ons goed helpen.

Neem nu DateTime.Now. Wanneer we code willen testen die hiervan gebruik maakt zondigen we tegen één van de belangrijkste regels van een unit test, namelijk dat iedere run hetzelfde resultaat moet kunnen waarborgen. Met DateTime.Now is dit vanzelfsprekend niet het geval. Een test kan vandaag lukken, maar morgen opeens falen. Mocken van deze property is ook niet mogelijk, dus moesten we nu vreemde constructies opzetten om dit te kunnen testen.

Visual Studio 11 heeft nu een ‘nieuw’ concept: Fakes. Ik gebruik aanhalingstekens omdat Fakes eigenlijk gewoon het resultaat is vanuit het onderzoeksproject Moles. Dit laat ons toe om een shim te maken van DateTime.Now en zo het gedrag hiervan te overschrijven. Voor projecten die met TDD willen werken, maar toch met een hoop legacy code zitten kan dit ook een zegen zijn om zonder impact in je code je dependencies los te koppelen.

Wat meer informatie over Faking vind je in deze post op de blog van Charles Cook.

Nieuwe .Net 4.5/C# 5.0: betere prestaties

Samen met de beta van Visual Studio kwam ook de .Net 4.5 beta uit (daarover wellicht later meer in een nieuwe blogpost).

Kort samengevat bevat het prestatieverbeteringen, verdere ondersteuning voor parallel programming en nieuwe functionaliteit voor het web, WCF, WPF en WF. Daarnaast is er ook ondersteuning voor de nieuwe async functionaliteit in C# 5.0. Dit maakt het nog makkelijker om asynchroon te programmeren via Tasks zonder dat je hiervoor je code binnenstebuiten moet halen.

Wel best wat opletten met de overgang van 4.0 naar 4.5, want je bestaande 4.0 assemblies zullen overschreven worden! 100% compatibel zou toch een sterk punt in het voordeel zijn.

Meer over .Net 4.5 en C# vind je op MSDN:

.Net 4.5: msdn
C# 5.0: post

Conclusie

Dit korte overzicht omschrijft slechts een beperkt aantal van de nieuwe features in de beta. Code Clone Analysis, het nieuwe Code Review scherm,  de uitbreidingen in de express edities en vele andere features verdienen zeker evenveel aandacht. Zelf ben ik overtuigd. Deze beta bevestigt dat het weer een interessante versie zal worden. Groot pluspunt bovendien is dat deze versie ook volledig backwards compatible zal zijn met je oude 2010 solutions. Geen conversies deze keer!  Alweer een goede reden om binnenkort over te stappen.

En jij? Heb jij al ervaringen met de nieuwe Visual Studio? Op welke features zitten jij te wachten? En vooral… wat vind je van het IDE-grijs ☺ ?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *